Bereket Enerji Denizli’de Güneş Tarlaları Kuracak

Denizli Gazetesi – 05 Haziran 2013

İzmir ve Manisa’nın elektrik dağıtım özelleştirmesini kazanarak tüm dikkatleri üzerine çeken, bugün 4 bin çalışan ve yaklaşık 4 milyar TL ciroya sahip Denizlili Bereket Enerji, güneş enerjisine odaklandı. Haziran ayında açılacak güneş enerjisi santrali lisansı için başvuruda bulunmaya hazırlanan grup, Denizli’de de güneş tarlaları kuracak.

Su, rüzgar, güneş, jeotermal… Elektrik enerjisini üretilebilecekleri her alanda ciddi bir deneyim kazanan Denizlili Bereket Enerji Grubu, Türkiye’nin gizli enerji devlerinden… Grup, Denizli, Aydın ve Muğla’nın ardından, İzmir ve Manisa’nın elektrik dağıtımı özelleştirmesindeki başarısıyla son yıllarda Türkiye’nin gündemine girdi. Denizlili işadamları Ceyhan Saldanlı ve Ali Yağlı, bugün 4 milyar TL ciroya sahip ve 4 bin çalışanı bulunan dev şirketler topluluğunu yönetiyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yıllarından beri arkadaş olan Ceyhan Saldanlı ile Ali Yağlı, 1976’dan beri beraber çalışıyor. İki arkadaş 1980’ler-de ellerindeki 6 bin liraya ilave olarak 25 bin lira kredi çekerek oluşaırduk-lan sermayeyle, kiralık bir fabrika binasında, bugün yıllık 28 bin ton bakır işleme kapasitesine sahip bobin teli üreten firmalan Elsan’ı kurdular. 1985 yılında ise mermer şirketi Tümaş’ı kuran ortaklar, daha sonra enerjide gelecek görerek enerjiye yoğunlaştılar. Bereket Enerji’nin temelleri böylece 1995 yılında atılmış oldu.

BİN 500 MW’A ULAŞACAK

Türkiye’de ilk hidroelektrik santralini Denizli’de yaptıklarını söyleyen Ceyhan Saldanlı, 1998 yılında Dalaman’da beş adet daha hidroelektrik santrali yaparak toplam 38 MW enerji üretimine ulaştıklarını ifade ediyor.

Ardından 50 MW’lık Adana Men-taş ihalesini kazanan Bereket Enerji, 300 mühendisle, en çok mühendis istihdam eden şirket unvanına da sahip aynı zamanda. Bugün hidroelektrik santrallerinden 600 MW’lık enerji ürettiklerini vurgulayan Sal-danlı, iki yıl içinde bu üretimin toplam bin 500 M\V’a ulaşacağına dikkat çekiyor.

Aydın, Denizli ve Muğla’da 2008 yılından bu yana elektrik dağıtımı yaptıklarını belirten Ali Yağlı ise bu bölgede ilk kez lisanslı elektrik dağıtımı yapan şirket olduklarına da dikkat çekiyor. Aydın bölgesinde ihaleyi kazandıkları zaman çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Yağlı, “ihaleyi kazandığımızda kayıp kaçak oranlan beklediğimizden yüksek çıktı. O zaman büyük kayıplar yaşadık. Ancak bu yaşadığımız zorlukları gerekli otoriterlerle paylaştık. Olumlu geri dönüşler aldık” diyor.

GÜNEŞ TARLALARI KURACAK

İzmir ve Manisa’nın elektrik dağıtım ihalesini almalarıyla çeşitli yatırımların da gündeme geldiğini belirten Ceyhan Saldanlı, bu yıl ve önümüzdeki yıl, üretim için 1,5 milyar dolar, dağıtım için de 2 milyar dolar yatırını yapacaklarını ve toplam yatırımın yaklaşık 4 milyar dolara ulaşacağını söylüyor.

Uşak, Yalova ve Kuşadası’nda rüzgar enerji santralleri de kurduklarını belirten Saldanlı, “Böylece toplam 400 M\V rüzgar enerjisi üreteceğiz. Elektrik üretimimiz ise 130 MW’a ulaşacak. Gelecek, yenilenebilir enerjide. Rüzgar santralleri konusunda da iddialıyız” diyor.

Bereket Enerji’nin yenilenebilir enerjiye olan yaklaşımı aslında Denizli’de kurdukları güneş panelleri üreten fabrikasından da anlaşılabilir. Denizli’de 50 milyon dolar yatırımla güneş panelleri üreten fabrika kurduklarını belirten Ali Yağlı, Elsan’ın çatısı altında kurdukları bu fabrikalardan ürettikleri panellerle Denizli’de güneş tarlaları kuracaklarını ifade ediyor. Fabrikanın 400 k\Vh’lık enerjisini de fabrika çatısına kurdukları güneş panellerinden karşıladıklarını kaydeden Yağlı, “Bu fabrikadan çoğu tekstil fabrikasının enerjisini karşılayabiliriz” şeklinde konuşuyor.

Ayrıca Elsan’m da yüzde 50 ihracat yapan bir şirket olduğunu hatırlatan Saldanlı, bu yıl 300 milyon TL ciro beklediklerini belirtiyor. Elsan’a ilave katma değerli yatırımlar da yaptıklarını ifade eden Saldanlı, bugün şirketin alüminyumdan yassı ve sargı tellere kadar pek çok şekilde üretim becerisine sahip olduğunu sözlerine ekliyor. Tümaş’ın da faaliyetlerine devam ettiğini bildiren Saldanlı, bu yıl bu şirketlerinden 40 milyon TL ciro beklediklerini kaydediyor.

LİSANS İÇİN BAŞVURACAK

Bereket Grubu, güneş alanına da girmeye hazırlanıyor. Almanya’nın 30 bin MW’a ulaştığı, Avrupa ülkelerinde de önemli bir aşama kaydedilen güneş enerjisine yönelik Türkiye’de bu yılın haziran ayında güneş enerjisi santralleri (GES) için lisans başvuruları alınacak ve GES yatırımları için çalışmalar bu yıl içerisinde hızlanacak. Kendilerinin de bu konuda istekli olduklarını söyleyen Ceyhan Saldanlı, bu konu hakkında şöyle konuşuyor:

“Bunun için çeşitli bölgelerde ölçümler gerçekleştirdik. Grubun stratejisini de yüzde 15 rüzgar, yüzde 15 güneş olarak belirledik. Güneş enerjisinden umutluyuz. Panellerin boyutları küçülür, kapasite büyürse, güneş enerjisinin payı daha da artar. Gelecek 10 yıl içerisinde Türkiye, güneş enerjisinden daha çok yararlanacak. Ancak kuşkusuz yeni teknolojilere de ihtiyaç var.”

7 BİN ÇALIŞANA ULAŞACAK

Gediz’de elektrik dağıtımına başlanmasıyla birlikte çalışan sayısının 4 binden 7 bine ulaşması hedefleniyor. Ali Yağlı, bunun yanı sıra bir Ar-Ge şirketi de kurduklarını söyleyerek, Ar-Ge’ye yıllık 5 ile 10 milyon dolar arasında yatırım yapacaklarını ve şirketin güneş panellerine yönelik batarya konusunda çalışmalar yürüteceğini sözlerine ekliyor.

Gelecek planlarını enerjide yoğunlaştırdıklarını kaydeden Yağlı, “Gelecekte başka bir sektöre girsek bile, bu yine teknoloji ağırlıklı bir sektör olur. Katma değeri yüksek projeleri seviyoruz. Şu an projelerimizin tamamını fonlamış durumdayız. Gündemimizde ortaklık yok ancak ileride neden olmasın? Çok hızlı ve agresif büyümek istemiyoruz açıkçası” şeklinde konuşuyor.

İKİNCİ KUŞAK GELİYOR

Grupta yönetim için ikinci kuşak şimdiden ısınma turları atmaya başlamış bile. Ali Yağlı’nın kızı Nesli Yağlı iletişim ve tasarım bölümünde Aslı Yağlı elektronik mühendisi olarak çalışıyor. Ceyhan Saldanlı’nın oğlu Fehmi Saldanlı enerji ticareti ekibinde. Baran Saldanlı ise proje finansmanı bölümünde. Ali Yağlı aile anayasası oluşturmak için bir danışman ile çalıştıklarını söyleyerek, “İkinci kuşağın iş hayatına entegrasyonu ve iletişimi konusunda danışmandan hizmet alıyoruz” diyor.

Burcu Tuvay / EkonomistHaber

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir